2012. október 31., szerda

Halloween Amerikában

Végre elérkezett az idő, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat a Halloweenről Amerikában. Először is lássuk csak mi is az a Halloween, mert lehet, hogy ti tudjátok, de nekem bizony utána kellett néznem...

Szóval a Halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, a boszorkányok, kísértetek és szellemek ünnepe. A Halloween legfontosabb jelképe a töklámpás, egy egészen érdekes történet nyomán:
A monda szerint Jack O'Lanten azzal tréfálta meg az ördögöt, hogy fáramászó versenyre csábította, és amikor az ördög jó magasan járt a fán, Jack egy keresztet rajzolt a fa kérgére, így nem tudott onnan lejönni az ördög. Ezért bosszúból nem engedte Jacket halála után a pokolba, és persze a mennybe sem mehetett tivornyázó élete miatt. Így Jack szelleme azóta is az ördögtől kapott parázzsal világító töklámpással bolyong, a lelki békéjét keresve. (Remélem az évszázadok alatt megtalálta...)   

Az ünnepet október 31-én ünneplik, amikor is mindenki (persze elsősorban a gyerekek) jelmezekbe bújnak, és házról-házra járnak "trick or treat!" felkiáltással, ami kb annyit jelent magyarul, hogy 'cukrot vagy csínyt'. A gyerekek egy rakás édességet kapnak, a felnőttek meg kiválóan szórakoznak, szóval nem is olyan rossz dolog ez. :-)

Na de miért öltözik mindenki jelmezbe és miért kell mindennek ijesztően kinéznie? Ez is az ősi kelta hagyományokból ered, ugyanis szerintük ezen a napon a szellemek testet öltenek, és őket kell elijeszteni. Ahogy elnézem a környékünket, az amerikaiak ezt eléggé komolyan is veszik, bár azt hiszem csak azért, mert szerintük nagyon nagy móka pókokkal, mű pókhálóval, csontvázakkal, boszorkányokkal, szellemalakokkal és sírkövekkel feldíszíteni a házat és a kertet. Számomra elég ijesztő ez az egész, főleg mostmár, hogy az alapsztorit is ismerem... Egyébként is nagyon félek az összes horrorfilmtől, szellemtörténettől és mindentől ami ezekkel kapcsolatos...

((Egy filmet azért ajánlanék a figyelmetekbe, egyik legnagyobb kedvencem volt valaha, és pont ide kapcsolódik a története. A holló - angyalok városa a címe (trailer). Hátha van valaki, akit érdekel. :-) ))

Amerikában már kb. szeptember közepén megjelentek a boltokban és a házakon az első Halloween dekorációk, és azóta csak kitartóan gyarapodnak. Sok vicces és kevésbé vicces dolgot láttam én is.  

 Barnes & Nobel kínálata szeptember 17-én!
 Giant, szept. 23-án
 Michael's, okt. 4.

 A legnagyobb kedvenceim a kutyajelmezek voltak
 Bebével a Michael's-ben okt. 4-én


 #1 Sütiforma
#2 Sütiforma
Nem is tudtam, hogy így néz ki Kittyke csontváza :-D
 Halloween dekorációs  ház 1.
 Halloween dekorációs  ház 2. (bocsánat a képminőségért, vezetés közben készült...)
Ami engem fogad nap mint nap a bejárati ajtónknál, Brandon a neve, már elég jól összebarátkoztunk. :-D
 A tökeink, amiket apuka faragott
Halloween edition narancssárga KitKat

Ezek után arra is kíváncsiak vagytok, hogy az én Halloween-om hogyan telt? :-)
Na jó, elárulom: nagyon nagy móka volt! :-D
Részletesebben?
Oké...
Napközben nemigen történt semmi, ami arra emlékeztetett volna, hogy Halloween van. De este aztán megérkeztek az unokatesók, mindenki átöltözött a jelmezébe (én is!), és indultunk trick or triet-ezni.
Mi családilag a Phineas and Firb mese figuráinak öltöztünk be. Tudom, hogy otthon is megy ez a mese, de nem vagyok benne biztos, hogy mindenki ismeri, ezért itt egy videó: LINK

Illetve egy kép a figurákról:
A nagyobbik gyerekem Perry the Platypus (Agent P.) volt (az a fura állatka a bal felső sarokban), a kisebbik gyerekem Major Monogram (a képen nem szerepel, de ő Agent P. főnöke, egy őszhajú, bajuszos emberke) apuka Dr. Doofenshmirtz (középen a köpenyes főgonosz), anyuka Candace (a narancssárga hajú, fehér szoknyás lányka), én pedig... na vajon kitaláltátok már? Isabella, a cuki rózsaszínruhás kislány.
Egy kicsit azért hasonlít?

A host familymnek nagyon tetszett a jelmezem, és bevallom, nekem is. Talán nem állt a legjobban, de az a szoknya irtó cuki volt, imádtam benne lenni. :-) Jó pár kép készült rólam, természetesen a gyerekekkel és a családdal, azokat értelemszerűen nem tehetem közzé, de remélem ennyivel is megelégszetek. :-)

Az egész halloweenezés egyébként olyan volt, mint a filmekben. Házról-házra jártunk, mindenhová becsengettünk, és mindenhol kapták a gyerekek a maréknyi édességet. A gond csak azzal volt, hogy csak a gyerekek... :-( Pedig én olyan lelkesen kísérgettem a gyerekeket! Sőt, a végén már csak az én két gyerekem, és apuka maradtunk, anyuka és az uncsitesók hazamentek. Nagyon nagy móka volt az egész, én imádtam! :-)
Azért itthon én is kaptam a gyerekektől egy kis csokiadományt:
Én imádtam ezt az egész halloweenozást, nagyon jó volt, főleg, hogy a családdal ilyen szinten együtt tölthettem, és megtapasztalhattam velük ezt a nagyon amerikai dolgot. :-)

Happy Halloween Everyone! :-) 

4 megjegyzés:

  1. Csini jelmezed volt. Én is kipróbálnék egy ilyen mókázást egyszer. :) Remélem, egy fincsi Balcsi szeletet sem osztottál szét. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm! Én egy darab csokit sem osztottam szét, kitettünk egy jó nagy kosárral a ház elé, és mi családilag elvonultunk itthonról. :D Máshol meg az au pair-t fogják be édességet osztogatni...

      Törlés
  2. Nagyon cuki & csini voltál! :))) Tök jó, hogy részt vehettél a trick or treat-ezésben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Momszim, aranyos vagy! :) Valószínűleg ez volt az egyik legjobb élményem Amerikában. Imádtam! :)

      Törlés