2013. november 19., kedd

Kérdezz - Felelek!

Mivel elég sok emailt kaptam - és kapok még most is - az au pair évem alatt és után, gondoltam hasznos lehet, ha egy bejegyzésbe összegyűjtöm azokat a kérdéseket, amikkel a leggyakrabban találkoztam, és talán segítségül szolgálhat a leendő au paireknek és érdeklődőknek. Ezt a bejegyzést folyamatosan bővíteni fogom - nyilván a beérkező kérdések függvényében. :-) 

Melyik ügynökséggel mentél ki Amerikába? 

Én az Au Pair in America (továbbiakban APIA) ügynökséget választottam, mert nagyon jókat hallottam róluk, és így, hogy már vége az au pair évemnek elmondhatom, hogy én sem csalódtam bennük, nyugodt szívvel ajánlom őket. :-) Részletesebben róluk a www.aupairamerica.co.uk oldalon tudtok olvasgatni. A magyarországi képviselőjük a Crew Agency, róluk részleteket itt találtok: www.crew.hu/au-pair-in-america

Milyen angoltudással mentél ki Amerikába? 

Én középszintű angollal mentem ki. Igazából nem rég óta tanultam a nyelvet, egyetemen kezdtem el, és ott is csak a business english-t... Szerencsére nagyon könnyen tanultam a rengeteg új szót, de az elején nagyon nehéz volt, pláne a gyerekeket megérteni. Időbe tellett, amíg "ráállt a fülem", de aztán idővel minden egyre könnyebb lett, és az évem végére már nagyon magabiztosan és folyékonyan beszéltem angolul.

Milyen tapasztalat szükséges ahhoz, hogy valaki au pair lehessen?

Az au pair munkához minimum 200 óra gyermekfelügyeleti tapasztalat szükséges. Bármilyen tapasztalatot beírhatsz, ami gyerekekkel kapcsolatos, akár korrepetálás, bébiszitterkedés, rokon gyerekre vigyázás, bármi. A lényeg, hogy jó magas (több száz) óraszámod jöjjön ki, mert akkor jó eséllyel indulsz a jobb családoknál. :-)

Lehet választani várost? Vagy esetleg a gyerekek számát a családnál?

Az APIA-nál úgy van, hogy amikor jelentkeznek a családok, látod, hogy melyik városban élnek, a gyerekek számát, életkorát, illetve látsz róluk egy bemutatkozó levelet, és néhány fényképet. Ezek alapján eldöntheted, hogy szeretnél-e velük beszélni skypeon vagy telefonon. Szóval gyakorlatilag van választási lehetőséged.

Te hanyadik családra találtad meg az igazit és mennyi időbe telt?

Nekem szám szerint a 12. lett a befutó család, de a blogomban erről is van bejegyzés, pontosan levezetve, hogy kik és honnan jelentkeztek (itt!!!).
Nekem majdnem 2 hónapba telt mire megtaláltam a host családomat, de ez nagyon változó. Van olyan, akinek már az első jelentkezővel sikerül matchelnie. Nekem is volt több olyan család is, aki engem akart, de nekem nem voltak elég szimpatikusak. Aztán olyan is volt, aki szimpatikus volt, de nem engem választottak. Szerintem valahogy érzi azt az ember, amikor megtalálja a megfelelő családot. :-)

Te miket írtál a "dear host family..." levélbe?

Én a levélbe leginkább a gyerekekkel való tapasztalataimról írtam. Abszolút ez volt a lényeg a levelemben. Egy kis bemutatkozással kezdtem, ki vagyok, mivel foglalkozom, pár mondat a családomról, és utána a gyerekekről. Végén pedig ismét magamról, a hobbijaimról. Ennyi. :-)

Neked fizette a család vagy az ügynökség a repjegyed Amerikába?

Konkrétan repülőjegyet nem kellett vennem, de nekem is voltak költségeim, amiket nekem kellett befizetnem (programdíj, vízumdíj, stb) a kiutazásom előtt. A következő információk a Crew Agency honlapjáról származnak:

A TÉGED ÉRINTŐ KÖLTSÉGEK:
Költségeid (az erkölcsi bizonyítványon kívül) csak akkor lesznek, miután már jelentkeztél és megtaláltad a fogadó családod. Ezek az alábbiak:
-USA J-1 vízum: 160 USD (kb 36.000 HUF)
-programdíj 2012. április 01-től , AU PAIR és AU PAIR EXTRAORDINAIRE 740 EUR (tartalmazza az elhelyezési díjat, az alapbiztosítást, valamint a ki-és hazautadhoz* a repülési hozzájárulást) EDUCARE: 890 EUR
*ha teljesíted a programot. Ha idő előtt hazautazol, a hazautad költségét neked kell állnod.

Te mennyi zsebpénzt kapsz? Mennyire lehet kijönni belőle?

A zsebpénz minimumot Amerikában törvénnyel szabályozzák,  ez 195.75 dollár hetente. (Általában kicsit többet szoktak adni a családok, felkerekítik 200-ra.) Szerintem ki lehet jönni ebből a pénzből -hiszen kajára és szállásra nem kell költened -,  de persze ez attól függ ki mennyire akar nagy lábon élni. Én nem nagyon tagadtam meg magamtól semmit, és mégis volt pénzem még utazgatni is az évem végén, és haza is hoztam egy kis pénzt.

Miket kellett csinálnod a családnál? Kellett főznöd is, vagy csak besegíteni? 

A következők megint csak a Crew Agency honlapjáról származnak, de bemásolom, mert maximálisan egyetértek velük:

"Az au pair munka elég összetett. Szükség van talpraesettségre, alkalmazkodóképességre, jó szervezőkészségre. Amerikában az au pair fő feladata a gyerekek gardírozása, de a feladatok mindig az adott családtól függenek. Általában: reggel összepakolni az uzsonnájukat, óvódába/ iskolába vinni őket, délután hazahozni, esetleg különórára vinni, leckeírást felügyelni. Esti felügyelet esetén fürdetés, ágyba tevés, kisgyerekeknél etetés, pelenkacsere. És persze játék! Csak a gyerekekkel kapcsolatos házimunkai teendőket kell az au pairnek elvégeznie, pl rendrakás, beágyazás, a gyerekek ruháinak mosása, rendbentartása, egyszerű ételek főzése."

Ami engem illet, a családnál elsősorban babiszitterkedtem, játszottam a gyerekekkel, vigyáztam rájuk, tanultam velük, elvittem őket suliba és különórákra. Otthon néha főztem, kimostam a gyerekek ruháit, és ennyi. Ezen felül ha a család megkért valamire, azt megcsináltam.

Az nagy baj hogy nem tudok főzni? Ez is mindenképp egy elvárás? 

A főzés Amerikában nem egy nagy dolog (fagyasztóból ki, mikróba be, kis melegítés és kész). Nekem néha kellett főznöm, és külön imádta a család ha valami magyar specialitást készítettem (kedvencük a brassói és a rakott karfiol). Javaslom, hogy tanulj meg egy-két alap dolgot mielőtt kiutazol, értékelni fogja a család szerintem. :-)

Milyen volt egy átlagos napod a gyerekekkel?

Reggel felkeltem, megreggeliztettem a gyerekeket és összekészítettem az uzsonnás táskáikat, elvittem őket suliba, délután felvettem őket, leckét írtunk, játszottunk, este fürdetés, vacsoráztatás, és játék, amíg off nem lettem. Néha enyém volt a bed time is (mese olvasás, kis beszélgetés, jóéjt puszi, cuddle - együtt alvás), de ez nem volt gyakori.

Már több, mint egy hete bent vagyok a programban, de nekem egy család sem jelentkezett eddig. Ez normálisnak számít ilyenkor?

Aggodalomra semmi ok, biztos, hogy fognak jelentkezni rövidesen. Ha esetleg mégsem, akkor az azért lehet, mert esetleg nincs sok vezetői tapasztalatod, vagy az angolod nem elég jó. Ebben az esetben nem fognak tolongani a családok, de még így is simán ki lehet fogni jókat. Az egész egy hatalmas nagy türelemjáték. Ha türelmes vagy és kitartó, nagyon jó családot fogsz találni. :-)
Fel a fejjel, és légy türelmes. Ez a tulajdonság majd au pairként is jól fog jönni. :-)
Az au pair munkának megvan az előnye és a hátránya, de gondolom ezt nem kell elmagyaráznom. Amellett, hogy ideiglenesen otthagyod a családod, és a barátaid, lesz egy új családod, és rengeteg új barátod. :-)


Szabadnapod mennyi volt?

Minden héten kötelező egy teljes szabadnapot adnia a családnak, és havonta egy teljes hétvégét. Ezen felül jár 2 hét fizetett szabadság is. Ha jófej a család, ez lehet több is. :-)

Te miért döntöttél így, hogy ki szeretnél menni Amerikába?

Én azért akartam au pair lenni, amiért mindenki más, vagyis világot akartam látni, Amerikában élni, egy amerikai család tagja lenni, és persze leginkább nagyon szerettem volna nagyon jól megtanulni angolul. 

Esetleg írhatok még neked több levelet is?

Azért van kinn az email címem, mert bármikor bárkinek nagyon szívesen segítek. Nekem is jól jött anno a segítség. Szóval nyugodtan bombázzatok kérdésekkel, és ha tudok, válaszolok. :-)

4 megjegyzés:

 1. Gratulálok, hogy ilyen szuperül teljesítetted ezt az évet! :) Első perctől fogva Csilli jutott Rólad eszembe. A név kötelez... :) Te is olyan céltudatos, kedves csajszi vagy, és olyan kerek az egész blogod. Nagyon szuper, hogy olyan sok helyre eljutottál. Kár, hogy itthonról többe kerülne, pedig nagyon szívesen utazgatnék én is. Mit csinálsz au-pairkedés után?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen a kedves szavakat Évi! :-) Őszintén remélem, hogy egyszer majd neked is sikerül eljutni az USA-ba, csodás egy ország, az biztos. :-)
   Én majd jövök még egy záró bejegyzéssel, abban mindent le fogok írni ami a jövőmet illeti - már csak hogy ne maradjon lezáratlan a blog. :-)

   Törlés
 2. Sziaaa,

  úgy emlékszem, még nem kommenteltem korábban, de így hogy lezárult az amerikai kalandod, elárulom, hogy végigkövettem és tök jó volt olvasni! Imádtam a helyszíneket, a hülyüléseiteket Bebével, a fotókat... meg ahogy arról a csótányról vagy már nem is tudom milyen betolakodó volt az, ami a fürdőszobádban zaklatott. Vicces epizód volt. Bírtam az ilyen kis mindennapi apró történéses kitérőket is. :D

  A future plan bejegyzésre én is kiváncsi vagyok :),
  további sok sikert,
  Ági

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm, és jön hamarosan az a bejegyzés is, ígérem! :)

   Törlés