2012. november 7., szerda

Election day 2012

Sokat gondolkodtam rajta, hogy beszámoljak-e nektek az elmúlt napokról (konkrétan a nov. 1-5. időszakról), de aztán úgy döntöttem, hogy személyes okokból nem teszem. Mivel tudom, hogy sok olyan ember is olvassa a blogom, akik nem ismernek személyesen, így azt sem tudják, hogy mit jelent nekem ez az időszak, és úgy érzem, hogy ez nem blogtéma, ezért nem írok róla. Annyi elegendő, hogy minden rendben van velem, a családom még mindig fantasztikus, és az égvilágon nincs semmi baj. Téma lezárva. :-)

2012. november 6-a nagy nap volt Amerika életében, ugyanis ismét elnököt választottak maguknak az amerikaiak, immár 57. alkalommal. Amerikában a 2 legnagyobb párt a demokrata és a republikánus párt. A republikánus párt elnökjelöltje Mitt Romney, aki korábban Massachusetts kormányzója volt, a demokrata párté pedig a jelenlegi államfő, Barack Obama.

Obama és Romney

Már hetek óta választási lázban ég Amerika, a legtöbb ház előkertjében kis táblák jelzik, hogy kire fognak szavazni az ott lakók, de ha tábla nincs is, a kocsijukon garantáltan ott van egy matrica a választottjuk nevével. Ez Amerika, itt nem szégyen véleményt nyilvánítani. El tudjátok képzelni ezt Magyarországon??? (Na nem szeretnék senkiben sem indulatokat kelteni, ez a blog nem az otthoni politikai helyzetről szól, így nem is szeretnék ezzel kapcsolatban kommentet olvasni, csupán egy röpke megjegyzést tettem.)

Visszakanyarodva a témához, tudtátok, hogy a két nagy pártnak kabala állata is van? Én nem, csak itt szembesültem vele. A demokratáké a szamár, a republikánusoké az elefánt.

Elephant vs. Donkey

De miért éppen ez a két állat? 1828-ban Andrew Jackson-t előszeretettel nevezték szamárnak politikai ellenfelei, ám a választásokat megnyerte "szamár létére is". 1870-ben pedig a demokrata párt elfogadta kabalaállatának a szamarat, mert szerintük a szamár szerény, kedélyes, kissé csökönyös, okos, bátor és szeretetreméltó - akárcsak ők.
Az elefánt az 1860-as évben megjelent politikai rajzokon jelent meg először, mint a republikánus párt jelképe. Az elefánt a republikánusok szerint erős, értelmes és méltóságteljes - akárcsak ők.

 Obama vs. Romney pólók

Számomra nagyon meglepő volt, hogy még a nemzeti történeti múzeum ajándékboltjában is szép számmal lehetett találni republikánus/demokrata témájú "szuveníreket".



Az Amerikában már tradíciónak számító elnökjelölti televíziós vita október 3-án volt. A vitából Romney került ki győztesen, ám az egy héttel később rendezett alelnökjelölti vitán Joe Biden (jelenlegi demokrata alelnök) diadalmaskodott Paul Ryannel, a republikánus párt jelöltjével szemben. 

Az én családomban nagyon megoszlanak a vélemények. Amellett, hogy itthon nem szabad politikáról beszélni, köztudomású, hogy apuka republikánus, anyuka pedig demokrata. A mi házunknál nincsenek is táblák, és matricák sem a kocsikon, és a gyerekeket sem szabad befolyásolni, de azért a tévés vitát itt is nézték a szülők, illetve az élő közvetítést is a szavazatok számlálásáról. Nagy volt az izgalom egész nap, apuka nem is ment be dolgozni, annyira izgult, hogy ki fog nyerni, ugyanis ha Romney, akkor ő bizony ismét a kormánynak fog dolgozni. Anyuka napjáról nem sokat tudok, szerintem ő annyira nem izgatott, mert bármi is a végkimenetel, őt nem igazán érinti.

Na és akkor a végére, hogy mi a végeredmény:

Obamáék még 4 évig maradhatnak a Fehér Ház-ban! :)

3 megjegyzés:

  1. Szia! Megint nagyon érdekesen írtad le ezt az egészet. Pedig tőlem nagyon távol áll a politika. De amikor a rádióban az elnökválasztásról volt szó, rögtön eszembe jutottál. :) További szép hetet, lassan hétvégét! :) :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!
      Annyira aranyos vagy, köszönöm, hogy ennyit kommentelsz! :)
      A hetem a legkevésbé sem telik jól, de majd a következő bejegyzésemben beszámolok róla. :)
      Puszi :))

      Törlés
    2. Remélem, nem baj, hogy ilyen "szószátyár" vagyok. :) Csak a munka után (néha közben :P) jól esik felüdülni ilyen blogokban. :)

      Törlés